کوچینگ فردی یکپارچه

آنچه در این مقاله می خوانید

مقدمه
کوچینگ فردی چیست؟
کوچینگ mindset یا باور (الگوی ذهنی)
کوچینگ اقدام چیست؟
کوچینگ یکپارچه چیست؟
کوچینگ یکپارچه برای چه کسانی مفید است؟
مهارتهای کوچ فردی یکپارچه
خودشناسی و کوچینگ یکپارچه
نتایج کوچینگ یکپارچه
افزایش کیفیت زندگی
 بهبود روابط
 کاهش استرس
 افزایش بهره‌وری
 افزایش اعتماد به نفس
 رشد پتانسیل
افزایش رضایت‌مندی
زیرمجموعه های کوچینگ یکپارچه
کوچینگ برای رسیدن به تعادل کار و زندگی
کوچینگ برای کشف هدف زندگی
کوچینگ برای بهبود روابط شخصی
کوچینگ برای مدیریت استرس و اضطراب
کوچینگ برای توسعه هوش هیجانی
کوچینگ رشد معنوی
کلام آخر

مقدمه

اگرچه کوچینگ زندگی نام خود را از کوچینگ ورزش های تیمی و فردی گرفته است اما در همان ابتدای کار به صورت فردی و چهره به چهره تعریف شد. بنابراین کوچینگ زندگی از همان ابتدا به صورت فردی بوده است. از طرفی کوچینگ یکپارچه طی سالهای بعد شکل گرفت. ظاهرا در ابتدا کوچها سعی در کمک به افراد برای اقدام داشتند و بعدها متوجه شدند که در برخی موارد موانعی وجود دارند که اجازه ی اقدام به افراد را نمی دهند. به همین دلیل اندک اندک کوچینگ یکپارچه شکل گرفت. در این مقاله به جوانب گوناگون این نوع کوچینگ پرداخته می شود.

کوچینگ فردی چیست؟

به کوچینگی که برای هر فرد به صورت ویژه و بر اساس خواست شخصی مراجع صورت می گیرد گفته شده و یکی از بهترین روش های رشد یا توسعه فردی است. در جلسات کوچینگ فردی، کوچ با مراجع همکاری می کند تا مراجع بتواند بر اساس شناختی که از پتانسیل های خود پیدا کرده است، برای آینده برنامه ریزی کند. ویژگی کوچینگ فردی این است که مراجع با اطمینان خاطر از اینکه کوچ روی خواسته ی خود او تمرکز دارد، در جلسه حاضر می شود. حتی اگر فرد به خواست شخص دیگری در جلسات کوچینگ شرکت کند، فقط در صورت رضایت و آگاهی خود مراجع، مسائلش به معرف اعلام میگردد. به عنوان مثال اگر والدین برای فرزندان خود درخواست جلسه ی کوچینگ کنند، فقط در صورت تمایل فرزند، کوچ می تواند اسرار او را به والدین منتقل کند.

کوچینگ mindset یا باور (الگوی ذهنی)

برخی از کوچها در جلسات کوچینگ به دو دلیل اصلی به فرد کمک می کنند تا نقاط ضعف و قوت خود، همچنین الگوهای ذهنی خود را کشف کنند. اولین دلیل این است که بسیاری از مراجعه کنندگان در ابتدای کار تصور میکنند که تنها لازم است دلیل و موانع را بشناسند. باورشان این است که اگاهی نسبت به چرایی برای نجات از شرایط موجودشان کافی است به همین دلیل تنها خواسته شان کشف موانع و دلایل است. دلیل دوم این است که برخی از کسانی که خود را کوچ ICF می نامند توانمندی لازم برای همراهی در بخش اقدام را ندارند یا باورشان این است که بخش اقدام کاملا فردی است و به خود مراجع بستگی دارد. برخی نیز اساسا کوچ ICF نیستند. بنابراین سبک شخصی خود را دارند.

کوچینگ اقدام چیست؟

از طرفی برخی از کوچ ها به کمک تکنیکهایی که آموخته اند به مراجع کمک می کنند تا بتواند با حرکت رو به جلو به اهدافش دست یابد و به موانع  ذهنی و بیرونی افراد توجه نمی کنند. در واقع فرض بر این است که فرد موانع ذهنی خود را میشناسد. هرچند اغلب پیش می آید که افراد به برنامه ی اقدام خود متعهد نمی مانند. به همین دلیل کوچ هایی هستند که از کوچینگ یکپارچه استفاده می کنند.

کوچینگ یکپارچه چیست؟

کوچینگ یکپارچه که برخی آن را معادل کوچینگ الگوی ذهنی نیز می دانند به مراجع کمک می کند تا با بررسی دلایل عدم تعهد، ریشه ی مسائل را کشف کرده و با همراهی کوچ برای آینده برنامه ریزی کند. برخی این نوع کوچینگ را روان درمانی همراه کوچینگ می دانند زیرا فرد عمق مسائل خود را مشاهده کرده و با ترسها و تنفرهای خود روبرو می شود. این رویارویی به او کمک می کند تصمیم مناسب برای شرایط پنهان و آشکار خود گرفته و درنتیجه به برنامه ی خود وفادار بماند. هدف اصلی کوچینگ یکپارچه  ایجاد تعادل در زندگی و رشد فردی( توسعه فردی) با توجه به تجربیات و الگوهای ذهنی هر فرد در مسیر زندگی اش است. غایت تمام خدمات رشد فردی رضایت بیشتر و لذت از زندگی است  و کوچینگ یکپارچه  یکی از بهترین روش ها در این مسیر است.

کوچ با استفاده از پرسشگری موثر و اصولی به مراجع کمک می کند بتواند دنیای مطلوب خود را به وضوح ببیند و با شرایط فعلی خود مقایسه کرده و در راستای آنچه که برای حرکت به سمت دنیای مطلوب خود نیاز دارد اقدام موثر انجام دهد.

کوچینگ یکپارچه برای چه کسانی مفید است؟

کوچینگ یکپارچه برای تمام کسانی که به دنبال حس واقعی خوشبختی یعنی رضایت از خود و مسیر حرکتشان هستند و برای افرادی که در پی تعادل زندگی، کشف پتانسیل ها، کسب موفقیت، داشتن زندگی هدفمند، یا زندگی معنادار هستند بسیار مفید است. مجموعه ی اینها همان رشد یا توسعه ی فردی است.

مهارتهای کوچ فردی یکپارچه

این مهارتها شامل قرارداد دقیق، حفظ درستی، ایجاد و تداوم ارتباط موثر تا انتهای دوره ی کوچینگ، گوش کردن موثر، پرسشگری، همدلی، تبریک، تشویق، ترغیب، همراهی برای تصمیم گیری و اقدام، بازخورد، خلاصه سازی و مرور روند کار است.

قرارداد

کوچ در همان جلسه ی آشنایی تمام موارد را برای مراجع توضیح داده و مراجع می داند که قرار است به چه شکل در چه زمانهایی و به چه مدتی با چه مبلغی کار کنند. مراجع باید تفاوت کوچینگ و مشاوره را بداند. توضیح دقیق کوچینگ به شدت ضروری است زیرا حتی پس از توضیح کامل نیز مراجع تا چند جلسه متوجه تفاوت کوچینگ با مشاوره نمی شود. برخی نیز در نهایت توقع دارند کوچ به آنها راهکار بدهد. این درحالی ست که از ابتدا و در روز آشنایی تمام روند را برای آنها توضیح می دهیم.

درستی در کوچینگ

کوچ باید تا انتهای دوره صادقانه عمل کرده و هیچ چیز را از مراجع مخفی نکند. او باید آنچه را که از مراجع می شنود به صورت بازخورد یا پرسش انعکاس دهد تا مراجع بتواند تصمیم مناسب برای آینده ی خود بگیرد. نباید تحت تاثیر حرفها یا عملکرد و شرایط  مراجع رفتار سودجویانه انجام دهد. همچنین نباید اجازه دهد رفتار مراجع او را از مسیر درست کوچینگ دور سازد. خشم، انکار، غم و حتی شادی مراجع نباید موجب شود کوچ روند درست را پیش نبرد.

ارتباط موثر

کوچ نمی تواند بدون ارتباط موثر دوره را تا انتها پیش ببرد. از همان ابتدای معارفه مراجع باید مطمئن شود که کوچ قابل اعتماد بوده و هدفی جز کمک به او برای رسیدن به خواسته اش ندارد. مطمئن شود که قضاوت نمی شود و سرزنشی در کار نخواهد بود. این ارتباط به میزان مهارت کوچ و تشخیص او در انتخاب سبک مکالمه مرتبط است. نکته ی مهم این است که کوچ برای برقراری ارتباط نباید بیش از حد خود را به سبک مکالمه ی مراجع نزدیک کند. این نیز مربوط به موضوع حفظ درستی کوچ است. اندکی انعطاف در برقراری ارتباط کافی است.

گوش کردن موثر

یکی از مهمترین مهارتهای کوچ گوش کردن موثر است که سطوح مختلفی را شامل می شود. اگر کوچ مهارت خوب شنیدن را نداشته باشد نمی تواند پرسش های قدرتمند بپرسد. همچنین نمی تواند بازخورد مفید به مراجع بدهد. بنابراین عملا جلسه ی کوچینگ سودمندی نخواهد داشت. گوش کردن موثر سطوح مختلفی دارد که از ساده ترین سطح آن یعنی فهم کلام مراجع در ظاهر تا درک آنچه پشت کلام نهفته است را شامل می شود. کوچ نه تنها باید خود شنونده ی خوبی باشد، بلکه باید به مراجع نیز بیاموزد که پرسشها را درست بشنود.

مهارت پرسشگری

همانگونه که در بالا عنوان شد، پرسشگری و گوش کردن موثر مهارتهای وابسته هستند. کوچ باید بتواند پرسشهایی را مطرح کند که مراجع را به تفکر واداشته و منجر به شفاف سازی برای او می شود. این پرسشها از پیش تعیین نشده و در لحظه بیان می شوند. هر چند الگوها و پرسشهایی به صورت کتاب یا جزوه در اختیار کوچ ها قرار میگیرند اما انتخاب پرسشها با توجه به آنچه مراجع بیان میکند صورت میگیرد.

همدلی، تبریک، تشویق و ترغیب

همدلی به معنای همراه شدن با مراجع در زمان هیجانات نبوده و نیاز به درک شرایط مراجع دارد و به صورت های مختلف بیان می شود. تبریک نیز صرفا در کلام نیست  و در جای مناسب به کار می رود. مراجعی که نزد کوچ می آید نیاز به تشویق و ترغیب دارد زیرا این تفاوت کار ما کوچ ها با روانشناسان است. همه ی انسانها با شناخت نقاط قوت خود عملکرد بهتری دارند، انگیزه مند شده و با اراده ی قوی تر پیش می روند. به همین دلیل کوچ از طریق تاکید بر توانمندی های مراجع او را به سمت هدفش هدایت می کند.

بازخورد و خلاصه سازی

در مسیر هر جلسه مراجع را نسبت به گفته هایش آگاه می سازیم تا بتواند در انتها با نگاه به نکات کلیدی تصمیم متناسب با شرایط خود را بگیرد. جلسات کوچینگ برخلاف سایر خدمات کمک رسانی، صرفا برای تخلیه افراد نیستند. بلکه قرار است افراد دست به اقدام زده و مشکلات خود را رفع کنند.

همراهی برای اقدام

به کوچ ها می آموزند که دو بال کوچینگ، آگاهی و اقدام هستند. بنابراین آگاهی بدون اقدام هیچ ثمری ندارد. مراجع در طول جلسات کوچینگ می آموزد که برای رسیدن به دنیای مطلوب خود باید تنبلی، ترس یا هر دلیل دیگر را کنار گذاشته و دست به اقدام بزند. ما برای مراجع به دنبال انگیزه نیستیم زیرا چیزی که باعث موفقیت می شود اراده است نه انگیزه.

مرور

کوچ موظف است روند کار را با مراجع مرور کند تا مراجع بتواند روند رشد خود را ببیند. ضمن آنکه هنگام مرور، مراجع انگیزه ی بیشتری برای عمل به برنامه ریزی هایش پیدا می کند. این بخش نیز بسیار حائز اهمیت است و به ثمربخش تر شدن جلسات و کل دوره کمک می کند.

خودشناسی و کوچینگ یکپارچه

تفاوت بزرگ خودشناسی و کوچینگ یکپارچه این است که شناخت خویشتن برای تغییر شاید کافی نباشد. حتی در مواردی دیده می شود که پس از دوره ی خودشناسی عملکرد ناشایست بیشتری از خود نشان می دهند. زیرا شخصیت شناسی برای تغییر کافی نیست. در حالیکه در کوچینگ یکپارچه به دلیل مرحله ی اقدام علاوه بر خودشناسی برای تغییر سبک زندگی نیز اقدام میکنند.

نتایج کوچینگ یکپارچه

افرادی که در این دوره ها شرکت می کنند به طور ناخودآگاه نتایج زیر را به دست می آورند:

افزایش کیفیت زندگی، بهبود روابط، کاهش استرس،  افزایش بهره‌وری، افزایش رضایت‌مندی، افزایش اعتماد به نفس، رشد پتانسیل.

افزایش کیفیت زندگی

طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی، نوع ادراک هر فرد از موقعیت خود در بافت فرهنگی محیط خود را کیفیت زندگی می گویند. بنابراین احساس درونی که شما نسبت به خود و خانواده تان  در رابطه با همسایه ها، هم شهری ها و هم وطنان خود و حتی مردم سایر نقاط جهان دارید کیفیت زندگی شما را شکل می دهد. آیا این احساس خوشایند است یا نه؟ شما می توانید با استفاده از کوچینگ یکپارچه آن را بهبود دهید.

 بهبود روابط

یکی ار مهمترین دست آوردهای کوچینگ یکپارچه بهبود روابط و ایجاد ارتباط موثر است. دلیل آن نیز کشف ارزش های نهفته است. افرادی که خود را با ارزش می دانند روابط زیبا و بدون حس معامله گری  و سودجویی ایجاد می کنند. کوچینگ بهبود روابط شخصی برای بهبود روابط بسیار مفید است.

 کاهش استرس

تقریبا در همه ی جلسات و برای همه ی مراجعان ترس و نگرانی، دلیل ثابتی است برای شرایط ناخوشایندی که مراجع را به جلسه کشانده است. بنابراین کاهش استرس زیربنای تغییر مراجعان محسوب می شود. در واقع راهکارهای رفع استرس پیش از برنامه ی اقدام کشف می شوند.

 افزایش بهره‌وری

این اصطلاح به معنای شناخت درست توانمندی ها از زوایای مختلف و برنامه ریزی درست برای استفاده ی بهینه از آنهاست.به عنوان مثال فرد در سن 50 سالگی متوجه می شود هدف اشتباهی را دنبال کرده و آن هدف دیگر برایش سودمند نیست و باید با هدف دیگری جایگزین کرده و با برنامه ریزی آن را محقق کند.

 افزایش اعتماد به نفس

فردی که به روش کوچینگ یکپارچه سعی در رشدفردی دارد ناخواسته دلایل عدم اعتماد به نفس خود را کشف می کند و برای تغییر آن برنامه ریزی میکند. در نتیجه پس از مدتی به راحتی افزایش اعتماد به نفس خود را حس کرده و با انگیزه ی بیشتر رو به جلو حرکت میکند. افراد می توانند برای افزایش اعتماد به نفس خود از کوچینگ یکپارچه برای افزایش اعتماد به نفس نیز بهره بگیرند.

رشد پتانسیل

علاوه بر کشف توانمندی ها یا همان پتانسیل ها، فرد می تواند توانمندی های خود را رشد داده و در زمینه های گوناگون دیگر نیز از آن بهره بگیرد.

افزایش رضایت‌مندی

همه ی انسانها در پی رضایت و شادی عمیق درونی هستند. مگر آنکه دچار اختلال روانی باشند که این افراد قابلیت کوچ شدن ندارند و باید به روانپزشک یا راوانکاو مراجع کنند. حتی برخی از اختلالات شخصیتی نیز کوچ ناپذیر هستند. اما بقیه افراد می توانند با کوچینگ یکپارچه همراه شده و به آن حد رضایت مورد نظر خود دست یابند.

زیرمجموعه های کوچینگ یکپارچه

این سبک کوچینگ در موارد بسیاری قابل استفاده است که از آنها می توان به کوچینگ فردی برای رسیدن به تعادل کار و زندگی،  کوچینگ یکپارچه برای افزایش اعتماد به نفس،   کوچینگ برای کشف هدف زندگی،  کوچینگ برای بهبود روابط شخصی،   کوچینگ برای مدیریت استرس و اضطراب،  کوچینگ برای توسعه هوش هیجانی،   کوچینگ برای رشد معنوی و حتی کوچینگ کسب و کار اشاره کرد.

کوچینگ برای رسیدن به تعادل کار و زندگی

در دنیای مدرن امروزی که افراد در همه جای دنیا مجبور به تلاش مضاعف هستند، ناخواسته تعادل زندگی آنها برهم می خورد و در برخی شرایط موجب برهم خوردن نهاد خانواده می شود. این نوع کوچینگ روشی است برای ایجاد تعادل میان کار و زندگی برای مردان و زنان یک جامعه.

 کوچینگ برای کشف هدف زندگی

بسیاری از مردم در سراسر دنیا به ویژه در کشورهایی که دچار بحران اقتصادی و سیاسی هستند دچار سردرگمی شده و زندگی از نظرشان بی معنا می شود. حتی خود کوچ ها یا روانشناسان نیز دچار آن می شوند. برای رهایی از این سردرگمی کوچینگ برای کشف هدف زندگی و برنامه ریزی برای دستیابی به آن بهترین روش است.

 کوچینگ برای بهبود روابط شخصی

انسانها همواره در ایجاد روابط دچار مسئله بوده اند و این مشکل با ورود تکنولوژی های الکترونیک مثل موبایل به زندگی بشر، دوچندان شده است. این نوع کوچینگ برای کمک به همه ی افراد بالای 14 سال مفید است تا روابطی با حس های خوب ایجاد کنند.

کوچینگ برای مدیریت استرس و اضطراب

 یکی از پر مراجع ترین دوره ها، کوچینگ برای مدیریت استرس و اضطراب است. در این دوره ها افراد دلایل استرس و اضطراب خود را کشف کرده و سپس شروع به رفع آن می کنند. موارد بسیاری که با دارو درمان نشدند را دیده ام که در این جلسات اندک اندک از استرس و اضطراب رهایی یافتند.

کوچینگ برای توسعه هوش هیجانی

از آنجایی که در کوچینگ روی احساسات تمرکز می شود، افرادی که در تصمیم گیری ها، ایجاد روابط در خانه و محیط کار دچار مشکل هستند می توانند با استفاده از این جلسات هوش هیجانی خود را افزایش دهند. زیرا بخشی از هوش اکتسابی و قابل آموزش است. بنابراین می توانید آن را بهبود دهید.

کوچینگ رشد معنوی

نیازی نیست دیندار باشید یا حتی به خدا اعتقاد داشته باشید، این نوع جلسات روی انسانیت و معنویت فردی تمرکز دارند. و زوایای گوناگون ویژگی های کوچ در این رابطه مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت منجر به احساس آرامش و رضایت از خود می شود. بسیاری از افرادی که برای رفع استرس و اضطراب و افزایش اعتماد به نفس مراجعه میکنند چنین جلساتی را تجربه خواهند کرد.

نتیجه

با توجه به آنچه در این مقاله خواندید، حال می دانید که کوچینگ زندگی به صورت کوچینگ فردی یکپارچه در زمینه های زیادی کاربرد دارد که برخی از آنها در اینجا ذکر شده اند.