مقدمه
بیل گیتس معتقد است هر انسانی باید یک کوچ داشته باشد. البته این جمله کامل نیست. هر انسانی که بخواهد در مسیر زندگی شاد و موفق زندگی کند و ارزش واقعی خود را بیابد و توان حل مسئله، خلاقیت، ارتباط موثر خود را رشد دهد به کوچ و جلسات و دوره های کوچینگ نیاز دارد.
کوچینگ چیست؟
به طور کلی هر گونه عملکرد کمک رسانی به افرادی که خودخواسته به کوچ مراجعه کرده و خواستار تغییر وجه یا وجوهی از سبک فکری و زندگی خود هستند را کوچینگ می نامند. این اصطلاح در گذشته صرفا در ورزش کاربرد داشت اما دهه هاست که در هر زمینه ای به کار می رود. مهمترین دستآورد جلسات کوچینگ خودآگاهی است که اندک اندک ایجاد شده اما شگفت آور است. همین آگاهی است که به مراجع بال پرواز می دهد.
بیزنس کوچینگ چیست؟
بیزنس کوچینگ یا کوچینگ حرفه ای که با نام کوچینگ کسب و کار نیز شناخته شده است برای ایجاد و تقویت مهارتهای نرم و حتی سخت، تفکر استراتژیک، حل مسئله، نوآوری سازمانی، ارتباط موثر، مدیریت پروژه، مدیریت و توسعه ی کسب و کار، برندینگ شخصی، موفقیت مالی و هوش هیجانی به کار می رود. به طور خلاصه با استفاده از بیزنس کوچینگ، شما ویژگی های رهبری و مربیگری که با ریاست متفاوت است را آموخته و این نکات را حتی در زندگی فردی خود نیز به کار می گیرید. هدف گذاری مناسبتر، تحقق اهداف سریعتر در نتیجه ی تمرین های اقدام ومسئولیت پذیری نیز از دیگر دستاوردهای این روش هستند.
منظور از مهارت سخت همان توانمندی ها و دانش نظری و فنی مرتبط با کار است که برای هر شغلی نیاز است مانند تصمیم گیری های استراتژیک، حل تعارض، مارکتینگ و فروش، اما مهارت نرم شامل یک سری ویژگی های فردی است که شخص می تواند در محیط کار از آنها بهره بگیرد، مانند توانایی کار گروهی، مدیریت زمان، ذهن آگاهی کسب و کار و برقراری ارتباط موثر.
ارتباط موثر یکی از مهمترین مهارت های نرم است که به شدت به هوش هیجانی وابسته بوده و به معنای تبادل اطلاعات، احساسات و پیام مورد نظر است که به گوش کردن موثر وابسته است. افراد موفق شنونده های خوبی هستند که می توانند مفهوم مورد نظر خود را نیزبه طور موثر به دیگران انتقال دهند.
توانایی تفکر نقادانه که به شما برای حل مسائل پیچیده در جهت تحقق اهداف شغلی، رفع موانع و موفقیت در موارد چالشی به ویژه در مواردی که زمانبر هستند را گویند. این توانایی به شما برای برنامه ریزی آینده کمک میکند.
حل مسئله یعنی بتوانید از چالشها و مسائل پیچیده عبور کنید. اگر بتوانید موقعیت سنجی، مقایسه و تحلیل انجام داده و راه حلی موثربرای آن موقعیت بیابید یعنی این مهارت را دارید. این توانمندی در روند کار و مدیریت وظایف حائز اهمیت است.
نو آوری در کسب و کار در مقابل تقلید قرار گرفته و به معنای درک و خلق ایده یا چیزی است که پیش از آن نبوده است. چینش جدید یا نگاه نو به یک پدیده نیزنوآوری محسوب می شود. به عنوان مثال چیدن ملودی های قدیمی به روش جدیدی که موثر و سودمند است خلاقیت آن موزیسین است. در کار سازمانی به کمک کوچ می توانید توانمندی های خود را در زمینه های جدید کشف کرده و برای تحقق آنها اقدام کنید.
بهره گیری از دانش، تجربه، فرایندها، مهارت ها و روش های گوناگون برای دستیابی به اهداف تعیین شده در یک پروژه ی کاری را مدیریت پروژه می گویند. مدیریت پروژه در نهایت دستاور قابل ارائه دارد که قابل ارزیابی دقیق است ( طبق الگوی اسمارت کردن هدف صورت می گیرد).
رشد و توسعه ی شغلی به معنای افزایش فرصت های حرفه ایی است که به منظور درآمدزایی بیشتر صورت می گیرد. شناخت و تعیین نوع مشتری یا مراجع، حمایت و جلب بیشتر، اساس توسعه ی کسب و کار هستند.
هویتی که شما با آن در میان عامه ی مردم شناخته می شوید، در واقع چهره ای که از خود حرفه ای یا شغلی تان خلق می کنید، برندینگ شخصی شماست. این چهره ی خلق شده باید اصیل، قابل اعتماد و بسیار حرفه ای باشد. بنابراین نیاز است با تجربه و خبره ی کار خود باشید.
هوش هیجانی توانمندی کنترل احساسات و عواطف خود و اطرافیان است. این مولفه در کسب و کار بسیار حائز اهمیت بوده و تا حدی قابل اکتساب و حتی قابل آموزش است. افرادی که هوش هیجانی بالاتری دارند قادر به مدیریت شرایط بحران هستند.
موفقیت مالی این اصطلاح به معنای آرامش ذهنی و جسمی و هدف گذاری براساس الویت های خود و خانواده است. بنابراین نمی توان ثبات مالی و انباشت پول یا همان پس انداز را الزاما موفقیت مالی نامید. زیرا موفقیت مالی مستلزم سواد مالی و مدیریت مالی است.
شما با داشتن جلسات بیزنس کوچینگ می توانید مهارت های گفته شده را در خود کشف یا ایجاد کنید.
تفاوت بیزنس کوچینگ با سایر خدمات
آیا کوچینگ فردی با کوچینگ کسب و کار تفاوت دارد؟
در کوچینگ فردی، رشد و توسعه ی فردی و شفاف سازی نظام ارزشی و اهداف فردی مد نظر است. در حالیکه در کوچینگ حرفه ای، بهبود عملکرد و زایا بودن در جهت اهداف کاری هستند که اهمیت دارند. هرچند در روند کوچینگ کسب و کار ممکن است برای برخی از کارمندان از روش های کوچینگ فردی استفاده شود. به همین دلیل بیزنس کوچ ها، کوچ زندگی نیز هستند.
تفاوت کوچینگ حرفه ای با منتورینگ
یک بیزنس کوچ با شنیدن شما و مکنونات ذهنی تان، پرسشهایی را مطرح می کند که شما را به عمق ذهنتان برده و کمک می کند راهکارهای متناسب با شرایط خود و کارمندانتان را بیابید. اما منتورها افراد با تجربه در همان زمینه ی کاری هستند که راهکار ثابت ارائه می کنند. یکی از خدماتی که در بیزنس کوچینگ ارائه می شود آموزش کوچینگ کسب و کار به مدیران است تا بتوانند در نقش کوچ مدیریت کنند.
مدیرانی که برای هدایت مجموعه با بهره گیری از تکنیک های کوچینگ پیش می روند از نظر نوع درآمدزایی و برنامه ریزی، ویژن، عملکرد، تصمیم گیری، مقابله با بحران ها و ارتباط با کارکنان به طور قابل ملاحظه ای قوی تر از مدیران عادی هستند. زیرا کوچینگ به آنها می آموزد چطور تمام جوانب کار را ببینند و با پرسش های درست و به جا پروژه های کاری خود را با شفافیت تمام عیار بررسی کنند تا در آینده دچار تردید و افسوس نشوند.
تفاوت کوچ کسب و کار با مشاور شغلی
بیزنس کوچ ها به مدیران کمک می کنند تا مهارتهای رهبری و هدایت گری را آموخته و اعتماد تیمی را ارتقا دهند و در نتیجه بتوانند برای حل مسائل موجود و آتی عملکرد موثر داشته باشند. در حالیکه مشاورین شغلی روی حل یک مسئله ی مشخص راهکار می دهند.
بیزنس کوچینگ چقدر شناخته شده است؟
این شغل در کشورهای پیشرفته و برخی از کشورهای در حال توسعه کاملا شناخته شده است و دلیل پیشرفت آنها اصولا به دلیل بکارگیری کوچ های حرفه ای است. اما متاسفانه در ایران بسیاری از افرادی که گروه های کاری را هدایت می کنند تفاوت میان مشاورین شغلی و کوچ های کسب و کار را نمی دانند. افرادی که از بیزنس کوچینگ بهره می گیرند به طور ضمنی در حال انجام کوچینگ برای رسیدن به اهداف ، کوچینگ برای افزایش اعتماد به نفس، کوچینگ برای مدیریت زمان و کوچینگ برای کاهش استرس نیز هستند.کوچینگ برای توسعه مهارتهای رهبری، کوچینگ برای کارآفرینان، کوچینگ برای مدیران، کوچینگ برای زنان شاغل در خانه، کوچینگ شغلی برای جوانان، کوچینگ انتخاب شغل آینده برای نوجوانان، کوچینگ چند حرفه ای بودن و کوچینگ در حوزه ی کشاورزی از عناوین موجود در این زمینه هستند.
تاثیر بیزنس کوچینگ بر مجموعه ی کاری
یکی از زیبایی های این نوع کوچینگ، ایجاد روابط مستحکم میان کارکنان و مدیران و رهبران مجموعه است که به قوام شغل و استحکام و پایداری پیشرفت کاری منجر می شود. حتی کسانی که به ظاهر در حال پیشرفت هستند با حضور کوچ می توانند عملکرد بسیار بهتری داشته باشند. یکی از موانع عملکرد سودمند باورهای ما هستند که در تمام مسیر کوچینگ کسب و کار مورد توجه قرار میگیرد.
بیزنس کوچینگ برای چه کسانی مفید است؟
مدیران شرکت ها و کارخانه ها، صاحبان کسب و کار مانند مغازه دارها و کارگاه داران، کسانی که در حال انتخاب شغل مناسب هستند و تمامی کسانی که میال به افزایش درآمد حتی به عنوان کارمند و کارگر هستند می توانند از این خدمات استفاده کنند.
در نتیجه چرا کوچینگ کسب و کار
شاید برای شما سوال شده باشد که چرا برخی شرکتها یا مشاغل بسیار آسان پیشرفت می کنند و برخی دیگر با فرسایش خود را رو به جلو می کشند و تعدادی نیز در میانه ی راه کار را رها می کنند. راز آنها بیزنس کوچینگ است.